گرافیک

مفاهیم پایه طراحی گرافیک کدامند؟

مفاهیم پایه طراحی گرافیک

سلام ، تسلط بر هر مهارتی ابتدا نیازمند یادگیری مفاهیم پایه آن مهارت است. اگر شما هم دنبال فراگیری گرافیک هستید ، سراغ منبع خوبی آمده اید! در این مقاله از روبوگراف قصد داریم در مورد عناصر و مفاهیم پایه طراحی گرافیک صحبت کنم ، با ما همراه باشید.

مفاهیم پایه طراحی گرافیک در واقع پایه و اساس هر رسانه ی دیداری است و از هنرهای تجسمی گرفته تا طراحی وبسایت های مدرن از آن بهره می برند. تمام هنرهایی که با چشم سر و کار دارند به تمام ریزنکته های آن هم توجه دارند.

اصول اولیه یادگیری هر مهارتی در دنیای گرافیک می تواند در ابتدا ترسناک به نظر برسد ، به خصوص اگر خود را هنرمند نمی دانید! اما اصلا نگران نباشید ، ابتدا الفبای طراحی را یاد بگیرید ، بعد از مدتی خود را یک هنرمند خواهید یافت. خب ، حالا شما اماده شروع هستید:

مفاهیم پایه طراحی گرافیک

مفهوم پایه اول طراحی گرافیک : خط

خط اولین اصل از اصول پایه طراحی گرافیک است. حتی می توان گفت همه چیز برای موجود شدن از خط ساخته شده است! خط شکلی است که دو یا چند نقطه را به هم متصل می کند و یک مفهوم و طرح بزرگ تر را بوجود می آورد.

خط می تواند ضخیم ، نازک ، منحنی یا شکسته باشد . بسته به حالتی که به خطوط طراحی شده می دهید ، احساس متفاوتی در بیننده خلق میکنید. طرح دارای شکستگی دارای جلوه خشن و طرح دارای منحنی ، جلوه آرامی به طراحی شما می بخشد.

همانطور که گفتم خطوط همه جا هستند. فرقی نمیکند که می خواهید یک نقاشی ساده بکشید یا در حال طراحی یک کارت ویزیت هستید ، شما در هر صورت از خطوط استفاده می کنید.

مفاهیم پایه طراحی گرافیک

خطوط را می توان با کاربرد های مختلف بکار برد : برای سر وسامان دادن به متن ، تاکید ، هدایت چشم مخاطب یا تزئین میتوانید از آن استفاده کنید. در مثال زیر، از خطوط برای ایجاد نمودار استفاده شده که چشم خواننده را از یک عنصر به عنصر بعدی هدایت می کند و پیامی به مخاطب عرضه می کند.

مفاهیم پایه طراحی گرافیک

هنگام کار با خطوط، به مواردی مانند ضخامت ، رنگ ، بافت و سبک آن توجه کنید. در طرح گرافیکی خود به دنبال بخش هایی باشید که خطوط در آن‌ها در دید آشکار پنهان شده‌اند.

 این ویژگی‌های ظریف می‌توانند تأثیر زیادی بر نحوه درک طراحی شما داشته باشند.

یادتان باشد: شما شاید فقط یک بار فرصت دیده شدن طراحی خود را بدست آورید پس کوچک ترین تغییر یا اشتباهی در انتخاب مفاهیم پایه طراحی گرافیک ، پیام دقیق شما را به مخاطب نمی رساند.

مفاهیم پایه طراحی گرافیک : شکل ها

در مفاهیم پایه طراحی گرافیک به هر ناحیه دو بعدی با یک مرز قابل تشخیص یک شکل گفته می شود. اشکال میتوانند هم دارای ساختار منسجم باشند مثل دایره و مستطیل و هم می توانند کاملا بهم ریخته باشند.

در توضیح دقیق تر ، در اصول پایه طراحی گرافیک اشکال به دو دسته اصلی تقسیم می شوند: هندسی و منظم ، ارگانیک یا آزاد.

مفاهیم پایه طراحی گرافیک

شکل‌ها بخش مهمی از طراحی گرافیک هستند. در واقع اشکال مهم ترین وسیله برای انتقال پیام هستند. آنها به هر چیزی معنا و مفهوم می بخشند و هر پیامی را قابل تشخیص می کنند. همه ما علائم مختلف مانند چراغ راهنمایی و رانندگی ، تابلو ها و حتی هنر انتزاعی را عمدتاً به دلیل وجود اشکال درک می کنیم.

اشکال در طراحی روزمره کاربردهای بی شماری دارند. آنها می توانند به شما کمک کنند تا محتوا را سازماندهی کنید، تصاویر ساده ایجاد کنید و هر چیزی که دوست دارید به طراحی خود اضافه کنید .

مفاهیم پایه طراحی گرافیک

اشکال از عناصر و مفاهیم پایه طراحی گرافیک هستند. برای حرفه شدن در طراحی اشکال چند نکته مهم را به یاد داشته باشید :

فرقی نمیکند که روی کاغذ طراحی می کنید یا از گرافیک کامپیوتری استفاده می کنید ، سعی کنید در ذهن خود اشکال را بکشید بعد آن را در طراحی خود بکار ببرید. مهم نیست که آن شکل چه باشد ، این تمرین ذهن شما را برای طراحی تقویت میکند.

به اطراف خود و نمونه کار های هنرمندان دیگر دقت کنید و سعی کنید با الهام گرفتن از آن ها اثر تازه ای خلق کنید.

باز هم به یاد داشته باشید که اشکال بکار رفته در طراحی تان را درست انتخاب کنید تا پیام تان را به درستی به مخاطب عرضه کنید!

مفهوم پایه سوم طراحی گرافیک : فرم ها و اشکال سه بعدی

وقتی شکلی سه بعدی می شود، آن را فرم می نامیم. فرم ها تقریبا همه چیز جهان فیزیکی را تشکیل می دهند. هر چیزی که آن را لمس می کنید سه بعدی است!

با این حال، در مفاهیم پایه طراحی گرافیک ، نیازی نیست فرم ها حتما اشکال سه بعدی باشند. می‌توان آنها را از طریق تصویرسازی و استفاده از تکنیک‌های مختلف مانند نور، سایه و عمق بخشیدن (Perspective) برای عمق بخشیدن طراحی کرد. تصویر زیر نمونه ای مناسب برای به تصویر کشیدن تصویری دو بعدی با خطای دیداری سه بعدی است.

مفاهیم پایه طراحی گرافیک

حتی در تصاویری که کمتر واقع گرایانه هستند هم از تکنیک های مشابه برای ایجاد ابعاد و عمق استفاده می کنند. تصویر زیر ساده است اما همچنان به فرم و عمق اشاره دارد.

مفاهیم پایه طراحی گرافیک

در طراحی های حوزه کسب وکار باید کمی نرم تر و محتاطانه تر از فرم استفاده کنید. به عنوان مثال، یک سایه ساده می تواند خطای دید لایه دار بودن را ایجاد کند یا به شی موجود در طرح جلوه بدهد. نکته مهم استفاده از فرم و اشکال سه بعدی ، رعایت حد اعتدال است.

چهارمین عنصر طراحی گرافیک : بافت مولفه ها

بافت کیفیت فیزیکی یک سطح قابل لمس یا قابل دیدن است و مانند فرم، بافت هم می تواند بخشی از یک جسم سه بعدی باشد.

مفاهیم پایه طراحی گرافیک

در عناصر و مفاهیم پایه طراحی گرافیک، بافت عمق و حس بعد از لمس را به تصاویر مسطح اضافه می کند ، یعنی اگر این تصویر واقعی بود ، از لمس آن چه حسی به شما دست می داد. در یک طراحی اجسام می توانند صاف ، زبر ، سفت یا نرم به نظر برسند.

برای مبتدیان، بافت ها تصاویر پس زمینه فوق العاده ای ایجاد می کنند و می توانند جلوه زیادی به کار شما اضافه کنند. نکته مهم دیگر که باید گوشزد کنم رعایت اعتدال در استفاده از بافت است.

پنجمین عنصر طراحی گرافیک : تعادل بصری

تعادل بصری به معنی توزیع برابر وزن اشیا در طراحی گرافیک است.

بطور ساده تر یعنی هر شی چقدر چشم بیننده را به خود جذب میکند. تعادل بصری می تواند تحت تأثیر چیزهای زیادی از جمله رنگ ، اندازه ، تعداد و فضای طراحی باشد.

مفاهیم پایه طراحی گرافیک

تسلط بر تعادل بصری می تواند برای مبتدیان دشوار باشد زیرا نیاز به تمرین بسیار دارد. خوشبختانه، دنیای طراحی و گرافیک مملو از نمونه هایی است که می تواند به شما در درک مفاهیم مختلف آن کمک کند. در این اصل هم باید از نمونه کارهای هنرمندان ماهر الهام بگیرید.

طرح های متقارن دارای وزن بصری مناسبی هستند. تعادل آن ها در هر دو طرف یک محور یکسان یا مشابه است. با دیدن این طرح ها حس خوبی به مخاطب دست داده و پیام راحت تر منقل می شود.

طرح های نامتقارن متفاوت هستند و وزن به طور مساوی در آن توزیع نشده است. اما این به معنای نامناسب بودن این ترکیب نیست. این ترکیب وقتی استفاده می شود که بخواهیم چشم مخاطب را به چیزهای متفاوتی جلب کنیم. (در این مثال، نام و لوگوی سایت).

بزودی دوره ی آموزش طراحی کارت ویزیت به دوره های روبوگراف اضافه میشه، همین الان ثبت نام کن تا جا نمونی!

مفاهیم پایه طراحی گرافیک

ششمین عنصر طراحی گرافیک : قانون یک سوم

بسیاری از حرفه ای های دنیای گرافیک از جمله طراحان و عکاسان از یک استراتژی به نام قانون یک سوم استفاده می کنند. آن ها تصور می کنند که فضای کارشان هنگام طراحی یا عکاسی به یک شبکه سه در سه تقسیم شده است. نقطه کانونی تصویر روی یکی از خطوط شبکه یا نزدیک آن قرار می گیرد و تعادل بصری را با بقیه فضا ایجاد می کند. این استراتژی خلق آثار گرافیکی را را راحت تر می کند و یکی از مفاهیم پایه طراحی گرافیک است.

مفاهیم پایه طراحی گرافیک

جالب است بدانید که مطالعات نشان داده که این استراتژی ذاتی است. چشم انسان بطور طبیعی هنگام مشاهده و تجسم یک طرح یا فضا ، برای راحتی درک و تفسیر ، یک مسیر مشخص را دنبال کرده و در ذهن تجسم میکند. 

رسیدیم به آخر مطلب!

اصول پایه طراحی گرافیک پیش نیاز یادگیری و تسلط شما بر شاخه های مختلف گرافیک است. سعی کنید تمام اصول و تمرینات گفته شده را در طرح های عملی خود اجرا کرده و نگرش های لازم را ذهن خود ایجاد کنید و تا می توانید تمرین کنید.

امیدوارم از یادگیری مفاهیم پایه طراحی گرافیک لذت برده باشید!

برای یادگیری رایگان به بخش آموزش رایگان و دانشنامه و برای دریافت دوره های تخصصی به بخش دوره ها در منو سایت مراجعه کنید.

روبوگراف، اولین سایت آموزش گرافیک ویژه بازار کار در ایران …

39 فکر در مورد “ مفاهیم پایه طراحی گرافیک کدامند؟

  1. نگار گفت:

    جالبه صادقانه بگم داشتم دنبال کتاب اصول پایه طراحی گرافیک میگشتم ولی عکس سایتتون نظرمو جلب کرد کلیک کردم. خیلی جامع و قشنگ بود یه پیش زمینه ای داشتم با مقالتون کامل شد ممنون
    میخواستم بپرسم این سری مقاله سریالیه؟ ینی ادامه داره بازم خوشحال میشم جواب بدین

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون
      بله هر هفته یک مقاله جدید خواهیم داشت در مورد موضوعات مشابه

  2. محسن گفت:

    سلام خیلی قشنگ بود
    کارمو راه انداختی کوتاه مختر مفید

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون

  3. سامان رهنما گفت:

    سلام و عرض ادب
    لطفا یه مجموعه مقاله یا دوره آموزشی ویدیویی بسازید برای اصول پایه طراحی گرافیک چون این موارد نیازمند مطالعه بیشتر هستن
    سپاس فراوان

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون
      تقریبا تمام اصول پایه توی دوره ها آموزش داده شدن میتونید بعد از عرضه استفاده کنید

  4. نجفی گفت:

    خیلی مقاله خوب و جامعی بود لذت بردم
    این مقاله ادامه داره؟ چون اول مقاله هاتون اشاره کردین که مجموعه مقاله های آموزش گرافیک
    لطفا بازم آپلود کنین ممنون
    راست با اجازتون از مقاله تون استفاده میکنم

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون
      بله هر هفته یه مقاله جدید آپلود میشه
      کپی با ذکر منبع مشکلی نیست

  5. رضا گفت:

    سلام مقاله فوق العاده خوبی بود. لطفا در مورد مفاهیم پایه گرافیک بیشتر مطلب بذارید سپاس فراوان

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون
      چشم

  6. سینا گفت:

    سلام داداش خیییییییلی باحال بود دمت گرم
    عکسا و مقاله ها خیلی باحالن مث این ندیده بودم
    ایشالا کسب و کارت پر رونق باشه

    1. درود . ممنونم لطف داری

  7. فریبرز گفت:

    درود
    مفاهیم پایه طراحی گرافیک به این موارد ختم نمیشن و خیلی گسترده ترن
    مهم ترین عنصر طراحی گرافیک دید خلاقانه نسب به دنیای اطرافه. هنرمند باید بتونه با نگاه کردن به هر جسم و چیزی توی اطرافش بتونه یه نقاشی و طراحی و مفهوم هنری ازش استخارج کنه. بتونه با ظاهر اون جسم یه شی هنری اول تو ذهنش بعد توی دنیای واقعی تو قالب یه نقاشی یا مجسمه خلق کنه.
    این مهم ترین نگرشی هستش که باید یه هنرمند داشته باشه.
    مرسی از اقای بهرامی بابت این مقاله زیبا

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون
      داشتن کابرهایی مثل شما باعث افتخار منه

  8. زیبا گفت:

    خیلی قشنگ بود. زبان مقاله خیلی شیوا و گویا بود خیلی راحت یه مفهومو منتقل کردین. از نویسنده محترم سپاسگزارم.
    لطفا در مورد مفاهیم پایه طراحی گرافیک بیشتر توضیح بدین

  9. احمد ربیعی گفت:

    مفاهیم پایه طراحی گرافیک خیلی مهمن. مرسی از این مقاله زیبا
    مفاهیم پایه گرافیک در واقع اصول بنیادی گرافیک هستن. تعجب می کنم از یه عده ای که بدون هیچ اطلاعاتی در مورد اصول گرافیک میان اسم خودشونو میذارن گرافیست
    با اجازه لینک این مقاله رو کپی میکنم و منتشر میکنم.

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون
      با ذکر منبع مانعی نداره

  10. آرمان گفت:

    سلام. زیاد جالب نبود. به نظرم مفاهیم پایه طراحی گرافیک به همین راحتی جمع نمیشه و باید چندین مقاله در موردش بنویسی. اینکه تو یه مقاله بهش اشاره بشه اصلا حق مطلب درمورد مفاهیم پایه طراحی گرافیک ادا نمیشه

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون
      دقیقا به همین دلیل بخش دانشنامه داریم و هر هفته دو تا مقاله درمورد موضوعات و گرایش های مختلف گرافیک منتشر می کنیم.

  11. حجت گفت:

    سلام و عرض ادپ خدمت مدیر گرامی
    مقاله رو خوندم و با خودم گفتم نویسنده مقاله حتما خیلی مسلطه به گرافیک که تونسته همچین متنی درباره مفاهیم پایه طراحی گرافیک بنویسه
    منم قصد دارم بیام تو کار طراحی و اگه خدا بخواد چاپخونه بزنم
    بعدش برای راه اندازی یه پیج اینستاگرام اقدام کنم
    چند تا سوال ازتون دارم
    اول اینکه چند ساله گرافیک کار می کنید
    دوم اینکه لوگو هم طراحی می کنید؟ یه سفارش لوگو دارم براتون
    سپاس فراروان

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون
      من دو ساله که بطور حرفه ای کار گرافیک انجام میدم
      متاسفانه بدلیل مشغله هام فرصت این کارو ندارم ، عذرخواهی میکنم

  12. علی عابدی گرافیست گفت:

    سلام بنده گرافیست هستم 25 سال هست که کار گرافیک انجام میدم و 12 ساله چاپخونه دارم. همچنین یک وبلاگ دارم که توش هر چیزی از گرافیک بلدم برای عموم قرار میدم. تا الان چنین مقاله موثری درباره مفاهیم پایه طراحی گرافیک نخونده بودم. احسنت
    جوان هایی مثل شما به رشد آگاهی نسل های بعدی کمک می کنند
    آفرین
    با قدرت ادامه بدید

  13. سمیه راد گفت:

    بسیار عالی بالاخره یه مقاله جالب و پر مغز درباره مفاهیم پایه طراحی گرافیک پیدا شد که بدون حاشیه رفتن مستقیم رفته سر اصل مطلب. سپاس بی نهایت

  14. سینا گفت:

    خیلی عالی و کامل بود. سایت شما با رقبای خارجی رقابت میکنه انصافا
    لطفا در مورد مفاهیم پایه طراحی گرافیک دوره بسازید من حتما میخرم

  15. صبا گفت:

    مفاهیم پایه طراحی گرافیک اسم یه کتاب هم هست که من داشتم همونو می گشتم نگاه کنم. تا اینکه اینو دیدم و گفتم یه نگاهی به این بندازم. خیل جالب بود ممنون واقعا
    خیلی وقتا میشه توی یه مقاله چند هزار کلمه ای به اندازه یک کتاب حرف زد و آموزش داد. برای شروع آشنایی من با مفاهیم پایه طراحی گرافیک استارت خوبی بود.

  16. هستی گفت:

    بسیار عالی خوب بود. فقط یه مشکلی داشت. شما سعی کردین خیلی خلاصه کنین در حالی که مفاهیم پایه طراحی خییییلی گسترده تر از این حرفاست.
    مقاله های مرتبط با اینم تو دانشنامه ندیدم و این ینی باز خیلی خلاصه کردین.
    اگه بخش یک و دو و سه داشت خیلی بهتر میشد.
    واسه موضوعات مهم چند تا مقاله بسازین

  17. سارا گفت:

    از خوندن مقاله تون خیلی خوشحال شدم. از پیدا کردن سایتتون هم همینطور.
    یاد یه خاطره ای افتادم ، من سال 97 درباره مفاهیم پایه طراحی گرافیک یه مقاله نوشتم و این مقاله رو به جشنواره هنری فردا ارسال کردم و مقام آورد.
    تسلط به مفاهیم پایه توی هر حرفه ای از واجبات هستش. همه فکر میکنن باید بالاترین چیزی که توی هر هنر و مهارتی هست یاد بگیرن ولی این درست نیست. باید تو مفاهیم پایه استاد شد.
    ممنون از مقاله خوبتون

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون

  18. تورج گفت:

    واسه مسلط شدن به هر حرفه و مهارتی باید اول مفاهیم پایه اونو یاد گرفت. مفاهیم پایه طراحی گرافیک هم از این قاعده مستثنی نیست. هر کسی میخواد گرافیست بشه باید چند سال طراحی کنه ، اگه فرصت اش رو داشته باشه باید گرافیک تدریس کنه چون بهترین راه یادگیری تدریس هست.
    و تا میتونه خاک صحنه بخوره بقولی
    ینی تا میتونه طرح بسازه که هم بشه نمونه کارش هم دستش بخوابه
    تعجب می کنم از نسل جدید که فکر میکنن سه ماهه میشه طراح گرافیک شد.

  19. صدری گفت:

    عالی بود
    این سایت تو اکثر کلمات مربوط به گرافیک تو نتایج اول گوگله
    داره کم کم تبدیل میشه به یه کتاب کامل که واسه گرافیک کافیه

  20. حکمی گفت:

    خیلی قشنگ بود
    لطفا بیشتر به مفاهیم پایه طراحی گرافیک بپردازین چون حس میکنم پایه و اساس هر چیزی همین مفاهیم پایه است
    ولی همه بدو بدو میرن سراغ مفاهیم بالاتر چون فکر میکنن اونا با ارزش تره
    فوندانسیون مهمه
    لطفا راجب فونداسیون بیشتر مقاله بنویسین من یکی هیلی استقبال میکنم چون فهمیدن ریشه طراحی واسم مهمه

  21. Aida گفت:

    جالب بود
    چرا اینو ادامه دار نمی نویسین؟ خیلی میشه راجب فاندامنتال های گرافیک نوشت
    لطفا ادامه بدین من که استقبال میکنم

  22. افخم گفت:

    قشنگ بود
    تایپوگرافی انقد حجیم و گسترده است که اصن سایت خودشو می طلبه
    مقالات خودشو میخواد
    یه مقاله کافی نیست

  23. محدثه گفت:

    قشنگ بود
    من اصن نمیدونستم توی گرافیک و عکاسی یه تصویرو به سه قسمت تقسیم میکنن و بعد هر عملیاتی هست روش اجرا میکنن

  24. عسگری گفت:

    بسیار عالی آموزنده بود
    لطفا در این موارد بیشتر مقاله بنویسین چون دونستن پایه خیلی مهمه نسبت به مطالب پیشرفته تر

  25. عالی قدر گفت:

    سلام لذتبخش بود خوندن این مقاله
    فوندانسیون کار خیلی مهمه
    الان همه میخوان استاد بشن، هیچکس حاضر نیست مفاهیم پایه رو یاد بگیره. همه میخوان هرچی سریعتر همه مفاهیم رو یاد بگیرن و برن مرحله بعدی‌. فرقی هم نداره چه گرافیک باشه چه یه چیز دیگه.
    بدتراز اون اینه که همه فکر میکنیم موفقیت تو هرچیزی یه فرمول سری داره که اولا همه دنبال اونن دوما تا اونو یاد نگیری فکر میکنی موفق نمیتونی بشی.
    مفاهیم پایه ای تو هر رشته و علم و ورزش و تخصصی مهمن

  26. سروش گفت:

    عالی و کامل👏🏻

  27. نگار گفت:

    قشنگ و کامل بودن مطالب👏🏻 ممنون از شما

  28. Moghadami گفت:

    مفید بود 👌🏻

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *