گرافیک

تایپوگرافی چیست؟

مهارت های لازم برای گرافیست شدن

تایپوگرافی چیست؟ حتما کلمه تایپوگرافی را بارها از زبان طراحان گرافیک شنیده اید . در این مقاله از روبوگراف میخواهیم آموزش تایپوگرافی را از صفر تا صد مورد بررسی قرار دهیم. با روبوگراف همراه باشید.

تایپوگرافی چیست؟

تایپوگرافی چیست؟

به هر کجا که نگاه می کنیم تایپوگرافی وجود دارد. در کتاب‌هایی که می‌خوانیم، در وب‌سایت‌هایی که بازدید می‌کنیم، اپلیکیشن هایی که سرک می کشیم ، روی تابلوهای خیابان، روی بسته‌بندی محصولات و … وجود دارد.

تایپوگرافی چیست؟ به زبان ساده تایپوگرافی به معنی نحوه چینش حروف بصورت نظام مند برای نمایش زبان است. این هنر شامل بکار گیری زبان نوشتاری و استفاده از ویرگول ، نقطه ، پاراگراف و فاصله است.

تایپوگرافی چیست؟

بطور جامع تر می‌توان گفت تایپوگرافی هنری است که در آن طراح تلاش میکند با ایجاد تغییر در عناصر متن ، مثل اندازه ، فاصله حروف از هم ، شکل حروف ، فاصله خطوط از هم ، پاراگراف بندی و مواردی از این قبیل ، بستری برای به تصویر کشیدن زبان برای انتقال به بیننده وجود آورد. این موضوع در طیف گسترده‌ای از پروژه های  هنری، مثل ساخت تیتراژ فیلم و سریال ، طراحی گرافیک ، نشر کتاب ، ساخت صفحات وب ، اپلیکیشن های موبایل و… کاربرد دارد. تایپوگرافی با خطاطی و دست‌نویس تفاوت دارد، هر چند که تایپوگرافیست می‌تواند از دست نوشته انسانی هم برای تایپوگرافی استفاده کند.

تایپوگرافی در ایران

به شخصه فکر میکنم تایپوگرافی در ایران ریشه ای کهن و قدیمی دارد. ایرانیان از زمانی که شروع به ساخت بناهای عظیم کردند ، از ترکیب ذوق و هنر خود با زبان در آثار خود بهره بردند.

هنرمندان ایران از آیات قرآن برای ساخت و تزیین بناهای مهم در هر دورانی استفاده کرده اند و به بهترین شکل ممکن حروف و پیام های آن را در قالب اثری هنری به نمایش گذاشته اند. نگارش ، خطاطی و صحافی کتب دینی مانند قرآن هم نمونه دیگری از ترکیب هنر و خلاقیت با زبان است.

عکس زیر نمای زیبایی از یک مسجد و تایپوگرافی به کار رفته در آن است.

تایپوگرافی چیست؟

علم و دانش را هم باید به گروه بالا افزود ، زیرا ایرانیان همواره در حال تولید و ترجمه منابع علمی بوده اند و ابداع خطوط و نگارش های جدید ، در تمام کتب منتشر شده در قرن ها اخیر دیده می شود. 

همه ی این موارد موجب شده تعریفی که ما از تایپوگرافی در ایران ارائه می کنیم، با کشورهای دیگر کمی متفاوت باشد. در کشورهای غربی تایپوگرافی به کاری اطلاق می‌شود که فقط از حروف تایپی در آن اثر گرافیگی استفاده شده باشد، اما در ایران، خصوصاً در چند سال اخیر، که این بحث بیشتر مورد توجه طراحان قرار گرفته و آثار زیادی را با این ذهنیت شاهد هستیم، می‌بینیم که نمی‌توانیم یک تعریف ایرانی دقیق به آن صورت ارائه کنیم.

تایپوگرافی چیست؟

نحوه اجرای تایپوگرافی

در هنگام اجرای یک پروژه ، اطلاعاتی که قرار است به مخاطب منتقل شود را به یک متن تبدیل میکنیم.

بعد فونت یا گروهی از فونت هایی که بیش از بقیه با متن و پیامی که میخواهیم به مخاطب منتقل کنیم ، هماهنگ هستند را انتخاب می کنیم. سپس با استفاده از نرم افزار هایی مانند فتوشاپ و ایلوستریتور ، تکنیک‌های Visual Art یا هنرهای دیداری را با متن خود ادغام می کنیم ؛ به متن خود رنگ میدهیم ، اندازه و بافت آن را تغییر میدهیم و متن خود را شخصی سازی میکنیم. در نهایت ما متنی در اختیار داریم که با هیچ متن دیگری یکسان نیست و بطور اختصاصی برای پروژه مورد نظر ما طراحی شده است.

تایپوگرافی چیست؟

تایپوگرافی چیست؟ کاربرد تایپوگرافی در طراحی سایت

حتما دقت کرده اید که وقتی در فضای مجازی چرخ میزنید ، هر وبسایت و اپلیکیشنی فونت ، سینتکس و نحوه نگارش مربوط به خود را دارد که بعنوان تایپوگرافی مختص آن پلتفرم شناخته میشود.

تایپوگرافی بیشترین تاثیر را در دنیای کسب و کار داشته و پلتفرم های مجازی بهترین مثال برای این موضوع هستند. هر کسب و کاری از نحوه نگارش لوگو و حروف خاصی استفاده میکند که موجب شده به شکل منحصر به فردی در ذهن مخاطبان بماند.

تایپوگرافی چیست؟ عضو همیشگی کسب و کار شما

تایپوگرافی یکی از مهم ترین مولفه های هر کسب و کاری است ، حتما می پرسید چگونه؟

هر کسب و کاری باید برای شناخته شدن و تمایز از دیگران ، امضاهای مربوط به خود را داشته باشد و این امضاها چیزی نسیتند جز لوگو و تایپوگرافی آن کسب و کار.

همانطور که ابتدای مقاله گفتم ، تایپوگرافی همه جا دیده می شود ، وقتی به یک فروشگاه محلی مراجعه می کنید ، روی تابلو حروف و لوگوی اختصاصی آن فروشگاه را مشاهده می کنید. این در مورد هر کسب و کاری صدق میکند.

طراحی لوگو یکی از مشاغل پولساز دنیای امروز است که شغلی راحت و در دسترس بوده و به آسانی شما را وارد دنیای کسب و کار میکند. برای شروع یادگیری طراحی لوگو روی عکس زیر کلیک کنید.

تایپوگرافی چیست؟

تایپوگرافی چیست؟ تایپوگرافی یکی از اجزای سازنده هر لوگو است. بنابراین هر کسب و کار به این شکل به تایپوگرافی وابسته است. نمونه هایی از استفاده از تایپوگرافی در طراحی لوگوی نوع Wordmark در شرکت ها:

تایپوگرافی چیست؟

انواع فونت های رایج در تایپوگرافی

خب حالا بیایید کمی درباره ریزنکته های این مبحث صحبت کنیم:

فونت های سانس و سریف

فونت‌های سریف دارای خطوط کوچکی به نام سریف هستند که به قسمت اصلی حرف متصل می‌شوند.آنها به دلیل ظاهر کلاسیک خود، انتخاب خوبی برای پروژه های سنتی تر هستند. همچنین در نشریات مانند مجلات و روزنامه ها هم میتوانید ردپای آنها را مشاهده کنید.

در مقابل بخش دیگری از فونت ها هستند که شکل و شمایل ساده تری دارند. این سبک تمیزتر و مدرن تر از فونت های سریف در نظر گرفته می شوند. همچنین، چون خواندن آن بر روی صفحه نمایش کامپیوتر و گوشی های هوشمند و تبلت ها، آسان تر است ، در پلتفرم های مجازی بیشتر از باقی فونت ها بکار گرفته می شوند.

فونت های نمایشی در تایپوگرافی

فونت‌های نمایشی در سبک‌های مختلفی مانند اسکریپت و حروف درشت بوده و به دلیل ماهیت تزئینی خود ، برای مقادیر با کم متن ، مانند عنوان و سرصفحه و پروژه های گرافیکی با متن کم مانند لوگو و کارت ویزیت ، مناسب تر هستند. دقت داشته باشید که نمیتوان کل یک متن را با این فونت ها نگارش کرد.

انتخاب فونت

میتوان گفت فونت ها زبان خاص خود را دارند. همه آنها فراتر از کلمات موجود در صفحه چیزی برای گفتن دارند. آنها می توانند به صورت معمولی یا خنثی، عجیب و غریب یا کاملا فانتزی ظاهر شوند. به همین دلیل مهم است که ابتدا در مورد پیام خود فکر کنید، سپس فونت مناسب را انتخاب کنید. باید فونتی که انتخاب می کنید با محتوا و مفهومی که قصد انتقال آن را دارید ، یکسان باشد. بطور مثال فونت خشن و درشت احتمالا برای چاپ کارت ویزیت یک مهد کودک مناسب نیست!

فونت هایی که باید از آنها اجتناب کنید

اگر قصدتان این است که تایپوگرافی اختصاصی خود را داشته باشید ، فونت هایی که بطور معمول توسط نشریات و وبسایت ها استفاده می شوند را کنار بگذارید. زیرا آنها بدلیل رایج بودن ، مانع مشهور شدن برند شما می شوند.

تایپوگرافی چیست؟

تایپوگرافی چیست؟ ترکیب فونت ها

اینکه از چه تعداد فونت برای پروژه خود استفاده می کنید به نوع پروژه شما بستگی دارد اما بطور معمول از 2 الی 3 فونت مجزا در هر پروژه استفاده می شود. یکی از این فونت ها تیتر ، دیگری بدنه متن و سومی هم اختیاری است ، که میتواند برای ذکر منبع ، نام نویسنده یا مطالب اضافی استفاده شود.

نکته بسیار مهم : اگر در حوزه طراحی گرافیک تازه وارد هستید ، ابتدا باید با الهام گرفتن از کار دیگران، کار خود را شروع کنید. به طرح های گرافیست های ماهر دقت کرده و سعی کنید طرح های اولیه خود را مانند آنها بسازید.

تایپوگرافی چیست؟

سایر اجزای مهم تایپوگرافی

شاید عباراتی مانند سلسله مراتبی بودن کار ، تنظیم متن و کرنینگ به گوشتان خورده باشند که حالا آنها را با هم بررسی می کنیم:

سلسله مراتب متن برای هدایت چشم خواننده به هر چیزی که مهمتر است استفاده می شود. به عبارت دیگر، با استفاده از سطوح مختلف تاکید، به مخاطب نشان می دهیم که از کجا شروع کند ، به کدام نقاط کار بیشتر دقت کند و در نهایت به کجا برود.

تایپوگرافی چیست؟

فاصله خطوط و کاراکترها ( کرنینگ و ترکینگ)

اگر مطمئن نیستید از چه مقدار فاصله بین خطوط استفاده کنید، نگران نباشید ، پیش فرض معمولی که نرم افزار در اختیار شما میگذارد خوب است. هدف این است که متن خود را تا حد امکان برای مخاطب راحت و خوانا کنید. فاصله زیاد یا خیلی کم، می تواند مطلب را برای خواننده ناخوشایند کرده و یا حتی موجب شود مخاطب به نکته مهم متن شما هدایت نشود. حواستان به فاصله کاراکتر ها هم باشد. بجز موارد خاص مانند لوگو ، باقی کلمات را بیش از حد کشیده یا کوتاه نکنید چون سلیقه اغلب مخاطبان همان حد متوسطی است که نرم افزار به شما پیشنهاد میدهد.

رسیدیم به آخر مطلب!

فاصله شما تا تبدیل شدن به یک گرافیست فقط الهام گیری از طرح های دیگران و تمرین مداوم است. فونت ها را با هم مخلوط کنید ، تا میتوانید طرح های تازه خلق کرده و از مخاطب بازخورد بگیرید ، در نهایت مطمئن باشید که خود را یک گرافیست تمام عیار خواهید یافت.

امیدوارم از یادگیری اصول تایپوگرافی لذت برده باشید!

برای دریافت دوره های رایگان به بخش آموزش رایگان و دانشنامه و برای دریافت دوره های تخصصی به بخش دوره ها در منوی سایت مراجعه کنید.

روبوگراف، اولین سایت آموزش گرافیک ویژه بازار کار در ایران…

30 فکر در مورد “ تایپوگرافی چیست؟

  1. زاهدی گفت:

    سلام و عرض خسته نباشید
    مقاله خیلی خوبی بود. تو سایتای دیگه راجب تایپوگرافی خونده بودم قبلا ولی این یکی خیلی جامع و خوب بود دستتون درد نکنه
    درمورد تایپوگرافی دوره آموزشی هم دارید؟

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون
      توی دوره های آموزش طراحی لوگو و کاراکتر با ایلوستریتور دربارش تا حدودی آموزش دادم میتونید با توجه به نیازتون یکی از دوره ها رو تهیه کنید.

  2. گرافیست اعظم گفت:

    سلام

    یه دوره واسه تایپوگرافی بساز لطفا. فونت ها خیلی قدیمی شدن الان دیگه خیلی از طرح ها شبیه همه
    به نظرم یه دوره آموزش تایپوگرافی و کالیگرافی میتونه خوب باشه
    سپاس

    1. درود . توی دوره های طراحی لوگو و کاراکتر با ایلوستریتور تا حدودی راجب تایپوگرافی و تغییر فونت صحبت کردم. میتونید اونو تهیه کنید

  3. صادقی گفت:

    خیلی جالب بود
    همه مقالات سایتتونو خوندم
    با همش موافق نیستم ولی خیلی واقع گرایانه نوشته شدن
    مشتری شدم کارتون درسته

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون لطف دارید

  4. hanieh bahrami گفت:

    جالب بود
    لطفا در مورد طراحی تایپوگرافی هم مطلب و مقاله بذار
    ممنون

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون
      چشم حتما

  5. مهدی ابراهیم خانی گفت:

    تایپوگرافی تو گرافیک خیلی مبحث گسترده ایه
    من توی بخش IT یه شرکت خدمات اینترنتی فعالم و کارم طراحی رابط کاربری گرافیکیه
    خودمم به تایپوگرافی و کالیگرافی علاقه دارم لوگو و فونت قالب سایت شرکتو من طراحی کردم. در کل خواستم بگم به این آسونیا نیست و واقعا تمرین میخواد
    کارفرما میاد میگه یه طرحی بساز برای جشنواره فروش که متن و فونتش مشابه هیچ سایت نباشه که بتونیم بین رقبا از نظر طراحی بالاتر قرار بگیریم و توی این ددلاین شما باید بتونی یه کار خوب تحویل بدی. تایپوگرافی دنیایی داره هرکسی نمیتونه با یکم تمرین بهش مسلط بشه

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون

  6. ستاره رضایی گفت:

    سلام خسته نباشید
    دوره آموزش ایلوستریتور توش تایپوگرافی داره؟ اگه نداره لطفا در مورد تایپوگرافی و اجراش توی ایلوستریتور هم اموزش بذارید
    مرسی

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون
      بله در حدی که طراحی لوگو و کاراکتر نیاز داره ، توی دوره ها بهش اشاره شده

  7. sahar گفت:

    سلام لطفا از تایپوگرافی یه دوره تهیه کنین ممنونم

    1. درود
      توی دوره های آموزش ایلوستریتور (طراحی کاراکتر و لوگو) دربارش در حد نیاز صحبت شده
      میتونید از این دوره ها استفاده کنید

  8. سینا حسینی گفت:

    تایپوگرافی چیزی نیست جز کاستوم کردن نوشته ها
    ینی اولین کاری که باید کرد یادگیری یه مهارت گرافیکیه مثل فتوشاپ بعدش میتونین توی هر نرم افزاری نوشته هاتونو کاستوم کنین که بهش میگن تایپوگرافی

  9. حسین حسینی گفت:

    سلام مقاله عالی بود ولی فکر میکنم باید چند تا نکته اساسی بهش اضافه کنم:

    1. من فکر میکنم تایپوگرافی مهم ترین جزو اصول گرافیکیه
    اگه تایپوگرافی بلد نباشی یعنی اصلا گرافیک بلد نیستی هرچقدرم که طراحی کاراکتر بلد باشی. هر طراح باید بتونه یه نوشته ساده و بی روح رو با تایپوگرافی به یه متن چشم نواز تبدیل کنه

    2. تایپوگرافی یعنی شکل و تکسچر و خط و فونتو باهم مخلوط کنی ازش چیز تازه خلق کنی

    3. باید بتونی به طبیعت نگاه کنی و تمام چیزی رو می بینی رو توی تایپوگرافی خودت استفاده کنی اینم یه تمرین خوبی میتونه باشه واسه این قضیه

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون

  10. Sara گفت:

    salaaaaam lotfan darbareh typography hatman ye dore khob besazid be nazaram typography kheili jaye tavajoh dare. kare hameye graphist ha as typography migzare. mamnooooon

    1. درود . سپاس از نظر ارزشمندتون
      توی دوره های آموزش ایلوستریتور (طراحی کاراکتر و لوگو) در مورد تایپوگرافی توضیح دادیم
      https://robograph.ir/shop/

  11. علیرضا گفت:

    با سلام اگه میشه در مورد تایپوگرافی آموزش بسازید ممنون

    1. درود . توی دوره های طراحی لوگو و کاراکتر در حد نیاز در موردش صحبت شده می تونید استفاده کنید

  12. رامین گفت:

    تایپوگرافی چقد توی طراحی لوگو کاربرد داره
    میشه گفت نصف طراحی لوگو ینی تایپوگرافی
    اگه تایپوگرافی بلد باشی واقعا نون ات تو روغنه

  13. احمدنیا گفت:

    تایپوگرافی خودش یه فن و حرفه ی بزرگ هستش. نمیشه توی یک مقاله دربارش توضیح داد. من تا الان 4 تا کتاب درباره تایپوگرافی خوندم و باز احساس میکنم چیزی بلد نیستم.
    لطفا در مورد تایپوگرافی بیشتر مطلب بذارین.

  14. سپیده گفت:

    تایپوگرافی و کالیگرافی دوره آموزشی خاص خودشو می طلبه. چرا با اینکه این همه طرفدار داره دوره شو نمی سازین؟ قطعا هم شما سود می کنین هم ما
    منتظرم

    1. توی دوره های طراحی ایلوستریتور و ست اداری درباره تایپوگرافی تا حد نیاز گفته شده

  15. حاجیلو گفت:

    جالب بود
    به نظرم قسمت جدید نیاز داره

  16. قائمی گفت:

    اشاره به تایپوگرافی تو ایران و قرآن خیلی جالب بود👏🏻 اصلا توجه نکرده بودم

  17. نیما گفت:

    قشنگ بود خیلی رک و سرراست رفتین سراغ تایپوگرافی

  18. عرفانی گفت:

    راجب کالیگرافی هم مطلب بذارین

  19. Sanaz گفت:

    ممنون از مطالب مفید و زیبا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *